duminică, 10 august 2008

Hoc est bellum!



Reuters : “Russian jets targeted major oil pipeline-Georgia”
G.W.BUSH : We call for the end of the Russian bombings!
V. V.Putin : There is almost no way we can imagine a return to the status quo!
Saakashvili : They need control of energy routes.They need sea ports. They need transportation infrastructure. And primarily, they want to get rid of us.


Ce vor ei sa zica cu adevarat prin asta?

 Georgia a fost asuprita pe rand de Imperiul Otoman ,Persan, urmat de cel Rus.Dupa Revolutia Rusa din 1917,Georgia a devenit Republica Democratica pana in 1921/1922,cand Armata Rosie a reintegrat-o in Uniunea Sovietica.A reusit sa-si recastige independenta dupa zeci de ani,in 1992.Dupa o perioada de reabilitare pe plan social si economic cu ajutorul unui sprijin urias de 250 de milioane de dolari de la Fondul Monetar International si 50 de milioane de marci germane,Georgia reuseste sa se puna pe picioare in 1995.Dupa Revolutia Rozelor ce a avut loc in 2003, pe 25 Ianuarie a fost inlocuit presedintele Eduard Shevardnadze cu Mikheil Saakashvili.

In tot acest timp, Abkhazia (republica independenta,ce are granite Rusia in Nord,Marea Neagra in Vest si Georgia in Est) si Ossetia de Sud(care s-a declarat independenta in urma conflictului cu Georgia din 1990),au fost disputate intre Georgia si Rusia.

In ciuda conflictelor ce au avut loc intre Georgia si Abkhazia,Rusia si Abkhazia dar desigur si Georgia-Rusia inca din 1992,nu s-a ajuns la niciun acord iar tensiunile dintre cele doua tari au continuat sa creasca odata cu trecerea timpului.Rusia are 17.075.200 km². Are ea nevoie de inca 8,432 km² cat are Abkhazia sau 3,900 km² cat are Ossetia(insasi Moldova este de 5-10 ori mai mare 33.843 km²)?Este vorba aici de expansiune teritoriala? Ce-i drept,Abkhazia i-ar oferi Rusiei deschidere la mare.

Conflictul apare in momentul in care Natiunile Unite,UE,OSCE,NATO,Organizatia Mondiala a Comertului(WTO),Consiliul Uniunii Europene, CIS (Commonwealth of Independent States,o organizatie internationala ce isi are ca membri 11 foste state sovietice: Armenia, Azerbaijan, Belarus, Georgia, Kazakhstan, Kyrgyzstan, Moldova, Rusia, Tajikistan, Ucraina si Uzbekistan) recunosc Abkhazia si Ossetia de Sud ca apartinand Georgiei.Desi Abkhazia este populata in numar majoritar de georgieni si nu este recunoscuta nicaieri in lume ca stat, Abkhazia se incapataneaza sa ramana independenta.Georgia,sprijinita de ONU, a incercat prin toate metodele diplomatice sa atraga Abkhazia de partea sa,in timp ce Rusia si-a dislocat intreaga putere media sa sprijine bona fide, dorinta de independenta a Abkhaziei.A sprjinit-o si in creearea de pasapoarte caci cele pe care le avea cetatenii abkhazieni nu erau acceptate nicaieri in lume,i-a oferit sprijin financiar si cetatenie rusa la 80% din populatia ei.Cu toate acestea,cetatenii Abkhaziei nu platesc si nu au platit niciodata taxe Rusiei si nici nu servesc armatei fostei Uniuni Sovietice.Aparentele inseala,toate acestea servesc Rusiei dupa modelul ad usum proprium.
Georgia,desi membra ONU,Consiliul Europei,CIS, Organizatia Mondiala a Comertului,Organizatia Cooperarii Economice a Marii Negre si Organizaţia pentru Democraţie şi Dezvoltare Economică – GUAM ,tanjeste dupa statutul de membra NATO si UE.

Pentru a-si demonstra loialitatea fata de NATO si SUA, Georgia a fost al treilea , dupa Statele Unite si Marea Britanie,cel mai mare contribuitor cu trupe in cadrul razboiului din Irak,cu peste 2000 de soldati trimisi in 2003 si retrasi anul acesta (august 2008) ,pentru a-i desfasura împotriva forţelor ruse din regiunea separatistă Osetia de Sud.Trupele georgiene au fost readuse in Caucaz de avioane americane.In Georgia se aflau deja 2500 de trupe.
Pe 8 August 2008 tensiunea Ruso-Georgiana a cedat si au izbucnit bombardamentele.Rusia ataca prin Gali si Zugdidi (Abkhazian) ,Tbilis(Ossetia) si Kodori Gorge(singura regiune a Abkhaziei care se afla sub control Georgian).

Georgia ,sprijinita de OSCE,cere incheierea unui acord de pace si incetarea focurilor.Rusia continua bombardamentul si este determinata sa ocupe Ossetia de Sud si Abkhazia. Mikheil Saakashvili,presedintele Georgiei declara intr-un interviu ca Rusia este determinata sa blocheze porturile marine si sa monopolizeze industria petroliera. Vladimir V. Putin paraseste jocurile Olimpice si se prezinta la Vladikavkaz,la granita Rusiei,anuntand ca din acel momemnt el se afla la conducerea militara a conflictului.Zvonurile spun ca astfel i-a subminat autoritatea presedintelui D.A.Medevedev.Ce face papusarul cu papusa lui nu este dezvaluit spectatorului decat cand se va ridica cortina( de fier-glumeam).

Oficialii Georgieni pretind ca se va putea pune capat conflictului daca intervine diplomatic SUA.Bush cere la Jocurile Olimpice ,incetarea conflictului armat.Rusia refuza.
Sunt atacate,orase,porturi,aeroporturi,surse de energie,se zvoneste ca si “BTC”!
Pana in moment au fost ucisi 1500 de civili .
30.000 de oameni au parasit Ossetia de Sud.

Bugetul militar georgian este de 250 mil $ din care 74 mil $ sunt ajutoare militare americane. Cu aceste sume s-a cumparat armament din Cehia, Polonia,Ucraina,Turcia, Grecia, SUA si Israel.
Americanii au sprijinit Georgia prin strategii militare inca din 2002. Fie ca un viitor ajutor pentru conflictul din Iraq,pentru ca sunt un punct strategic important in acelas razboi, fie pentru ceva de o importanta vitala pentru apus: Baku-Tbilisi-Ceyhan (BTC).
Baku-Tbilisi-Ceyhan (BTC) este oleoductului care leaga Marea Caspica de Marea Neagra( transporta petrol la nivel industrial din Asia catre Europa).

SUA se afla in pline campanii electorale de alegere a unui nou presedinte,are un vesnic deficit de petrol,dolarul se afla intr-o continua depreciere,iar cetatenii americanii se opun oricarui razboi .Este SUA in masura sa ajute Georgia?

Fosta URSS a fost cea care a aprovizionat pentru mult timp cu gaz si petrol Vestul,perioada in care puterea ei economica a crescut cutremurator de mult.Oare doreste sa-si reia statutul?Vrea Rusia sa saboteze Europa? Sau poate simte o amenintare in sprijinul pe care si-l acorda reciproc SUA cu Georgia?

Imi pun toate aceste intrebari fara sa le gasesc un raspuns adecvat,stiu doar ca Jocurile Americane,Ruse si Georgiene au luat fata Jocurilor Olimpice.

Un comentariu:

darth_edd spunea...

Atata timp cat ai singura conducta de gaze care alimenteaza intreaga Europa poti stabili pretul. Nu ai concurent. Cand afli ca s-ar putea sa nu mai detii monopolul datorita conductei care va trece prin Georgia,te cuprinde brusc nationalismul si vrei reintregirea patriei cu 3000 de km2. Pana la urma e vorba de bani si putere...si de rusi. O combinatie periculoasa.