vineri, 31 iulie 2009

Produse ale patriarhatului



De cand lumea,psihologia si literatura,stim ca oamenii,desi unici in felul lor,au numeroase caracteristici (fizice,psihice,de ordin social)asemanatoare care ii fac sa fie confundati sau bagati intr-o anumita categorie sociala si gen comportamental.
Femeile au fost considerate mult timp unele dintre cele mai sensibile si insignifiante fiinte. Capacitatea lor intelectuala neprezentand niciun interes real pana la miscarea feminista ce s-a finalizat abia in secolul al XIX-lea.De atunci,desi femeile se bat pentru aceleasi drepturi si locuri sociale cu barbatii,poarta pantaloni si chiar ajung cateva superioare lor,exista un numar foarte mare de reprezentante ale acestui sex care sterg intr-o clipita toata lupta,toate principiile si orgoliile unora ca Simone de Beauvoir.
Ele sunt doar cateva dintre cele care fac de rusine sexul feminin,fiind produse ale patriarhatului:

Naiva este genul de fata care crede ca tot ce zboara se mananca.Pe ea poti sa o duci de nas si poate sa fie tinta glumelor tale fara cea mai mica problema. O gluma cu conotatie sexuala la ea nu va prinde.Poate sa fie si genul sensibil,iar asta nu face altceva decat sa ofere si mai mult haz situatiei.
Printesa Rasfatata este genul crescut cu toata atentia cuvenita mai ales de catre tata.Chiar daca familia nu a avut o situatie financiara stralucita ea tot este “printesa lui tata” si crede ca toata lumea trebuie sa faca ce vrea ea,sa fie admirata,idolatrizata si sa primeasca ce I se cuvine inca de la prima bataie din picior si incretire a fruntii.
Curva este de doua feluri.Curva de placere sau de nevoie.Curva de placere este cea care se ghideaza dupa motoul “sunt tanara,traiesc clipa,sunt constienta de sexualitatea mea”.Cea de nevoie isi zice adesea”trebuie sa fac ceva cu viata mea iar de studiat mi-e prea lene,e pierdere de timp.”Curva e aia cu care ai avut o singura partida de sex,dar si cea care dupa ce s-a lasat usor,te cauta in disperare pentru a avea o relatie cu ea.Ea cere vehement respect desi nu face nimic ca sa il obtina.Curva,dupa ce te-a prins in mrejele ei,pleaca iar la atac doar ca sa ii confirme cineva in permanenta cat de irezistibila este.Curva ramane curva si cand crede lumea ca s-a asezat la casa ei si ca s-a cumintit.Dar asta nu este o problema pe care timpul sa nu o rezolve…
Obsedata este genul care cum e singura cum I se prabuseste lumea. Ea are nevoie de o relatie ca pestele de apa.Se simte incompleta si inutila daca este singura.Face orice sa atraga atentia unui barbat,pana ajunge sa cada in extrema cealalta de a deveni sufocanta si usor de obtinut,pentru ca va face rapid sex cu respectivul doar ca sa nu plece de langa ea.Se ataseaza foarte repede de cineva,sau are impresia asta.Ele sunt viitoarele femei macinate de gelozie si care iti toarna un plod cand nici nu te astepti.
Imitatoarea e mereu cu ochii in reviste glossy,la cumparaturi ,emisiuni de divertisment,si mereu in pas cu moda. Isi doreste atat de tare sa devina ca vedetele pe care le idolatrizeaza pentru a fi admirata si invidiata, incat uita de propria personalitate.Cauta luxul.Este inconjurata de prietene cu care imparte acelas tel si frecventeaza locuri gen Bamboo dar in cutia ei de RedBull e apa de la robinetul din toaleta clubului.
Plangacioasa este tiparul omului mult prea sensibil care cauta atentie si afectiune.Ea nu se descurca la nimic,nu face altceva decat sa ceara ajutorul celor din jur in tot ce intreprinde,nu neaparata pentru ca nu este in stare,ci pentru ca pur si simplu poate sa faca cineva in locul ei.Ea face o tragedie din orice.Crede ca toata lumea are ceva cu ea si ca toti o barfesc.Plangacioasa cade din extrema persoanei persecutate din cauza nenorocirilor care I se intampla in cea persecutata din cauza fiintei exceptioanale care este ea.Din ciclul “It`s not my fault I`m fabulous!”
Proasta nu este neaparat genul impiedicat,uituc si fara cunostinte generale.Proasta e aceea care se crede desteapta si multi pot confirma asta…pana deschide gura.E genul care cand tu exclami “Jesus!” te intreaba cine e ala,care se baga in seama fara sa ii fi cerut nimeni,care desi ii explici ceva nu intelege ,care sta cu tigarea aprinsa langa canistra de benzina. 
Rautacioasa este fie femeia frumoasa care le desconsidera pe toate din jurul ei,fie femeia urata care culmea…face intocmai ca si cea frumoasa pentru ca are o perspectiva total dereglata asupra propriei persoane sau pentru ca este invidioasa.Rautacioasa ataca in primul rand aspectul fizic si tot ce tine de imagine,apoi trece la situatia financiara si amoroasa a victimei sale.Cea mai mare calitate oratorica a ei este barfa si detesta concurenta.
Oportunista/Materialista este cea care umbla dupa atentie,bani si functii facand numeroase compromisuri.E o femeie care stie ce vrea si stie cat de usor poate obtine acel lucru daca calca pe cateva cadavre sau principii.Munca asidua,cinstita si meritoasa nu este de nasul ei.
Fixata pe aspect este cea care iti vorbeste numai despre ea.Fixata este si ea de mai multe feluri .Poate sa arate bine si si sa se laude intruna,sa arate bine si sa se planga ca arata rau doar pentru a primi complimente,sa arate rau si sa se laude ca arata bine, si sa arate rau si sa nu faca nimic in directia asta.De obicei,ultimele se resemneaza sau isi plang de mila.

Din cauza lor,si ale altor astfel de prototipuri non-femei,se creeaza o generalizare jenanta,care in timp nu va mai putea fi remediata.

Niciun comentariu: